Mindfulness gaat over aandacht en opmerken. Accepteren wat er is. Leven in het nu.
Mindfulness gebruiken we als een tool om patronen op te merken, om sensaties te voelen in ons lijf, om emoties op te merken en om gedachten te ontdekken. We kunnen vervolgens zelf invloed uitoefenen op ons brein. We kunnen bijvoorbeeld beslissen of we lezen, praten, luisteren naar muziek of denken aan problemen.
Mindfulness gaat ook over “leven in het nu”. Onze gedachten gaan vaak naar vroeger en naar de toekomst. (nare) herinneringen en zorgen. Wanneer we dat steeds doen, missen we het leven nu, in het heden. Om in het heden te komen, kunnen we onze zintuigen gebruiken. Zien, horen, voelen. We activeren hiermee onze prefrontale cortex, waardoor de activiteit in het limbische systeem afzakt. Iets wat heel belangrijk is om te doen bij bijvoorbeeld paniek en trauma. Je leert herinneringen en gevoelens te hebben zonder overweldigd te worden.
We hebben vaak allerlei gedachten over hoe we ons voelen, of over de toekomst. We zijn bang voor de paniek of omdat we ons hart voelen kloppen. We vinden dat we “moeten” ontspannen omdat we ons gestressed voelen. Dit kost alleen maar energie en het helpt niet om ons beter te voelen. Mindfulness gaat over accepteren en begrijpen wat er is. En over zelfvertrouwen: we leren dat we aankunnen wat er is. Ook als dat niet fijn is.